Quina és l’edat idònia per posar bràquets als meus fills? És millor posar-los bràquets de petits o esperar que siguin adults? Quina diferència hi ha entre l’ortodòncia fixa i la movible? Us responem totes aquestes preguntes!

Quan començar?

Si bé les revisions al dentista són recomanables a partir del primer any de vida, quan surten les primeres dents, per prevenir l’aparició de càries i altres possibles patologies a més de supervisar el creixement de les dents; no és necessari visitar l’ortodoncista fins als 7 o 8 anys, si abans no hi ha hagut una recomanació.

Aquesta edat coincideix amb l’etapa on ja ha sortit la dentadura definitiva o bé està erupcionant, i és quan podem fer, fàcilment, un diagnòstic precoç de possibles alteracions del creixement ossi.

És habitual, a no ser que existeixin problemes seriosos en edats anteriors, que els tractaments d’ortodòncia s’iniciïn quan les dents definitives ja han erupcionat, una edat que varia segons cada infant però que es situa sobre els 11 o 12 anys.

Quant duren aquests tractaments?

Majoritàriament els tractaments realitzats a una edat precoç acostumen a tenir una durada d’entre 12 i 18 mesos, temps que varia segons cada pacient. Després és habitual fer revisions periòdiques a l’odontopediatra de la clínica dental per controlar el creixement ossi i dental.

És millor fer el tractament en la infantesa o en l’edat adulta?

Els tractaments d’ortodòncia infantil, habitualment, són més eficaços que els realitzats durant l’edat adulta, ja que l’estructura òssia que suporta les dents està en creixement i les dents definitives encara no han erupcionat per complet.

L’etapa infantil és ideal per intervenir, ja que els ossos són més manejables i les dents es mouen fàcilment. D’aquesta manera es poden evitar tractaments d’ortodòncia, sovint més complexes i costos, a edats més avançades.

Per a què serveix l’ortodòncia?

Aquest tractament és l’encarregat de posicionar correctament les dents per millorar la salut i l’estètica de la boca.

Quins tipus d’aparells existeixen? Quin és millor?
Existeixen diferents tipus d’aparells que el seu ús dependrà de l’edat del pacient i els objectius a aconseguir. A més, és molt important tenir en compte els seus hàbits per evitar la necessitat d’algun tipus d’ortodòncia.

· Aparells mòbils.
Els de “posar i treure”. Aquests estan recomanats a pacients que conserven encara la majoria de dents de llet. Amb aquests aparells es practica una ortodòncia preventiva o interceptiva per prevenir o interceptar el desenvolupament de maloclusions futures. L’objectiu principal d’aquests aparells és corregir hàbits o problemes de mida i/o posició dels ossos maxil·lars. El seu èxit està estretament relacionat amb la regularitat del seu ús.

· Aparells fixes o bràquets.
Aquest aparell es cimenta a les dents i no es poden moure. N’hi ha diferents tipus, però els més utilitzats a la infantesa són els bràquets metàl·lics, que a més de poder-se utilitzar amb gomes de colors, permeten una millor higiene.