És habitual veure personatges famosos amb un somriure perfecte, dents blanques, alineades, sense taques ni fissures. Però moltes vegades aquests somriures són el resultat de tractaments d’estètica dental com les carilles. En aquest post us expliquem què són, quina utilitat tenen, qui se’n pot posar i si són, o no, per a tota la vida.

Què són i per a què serveixen?

Les carilles dentals són unes làmines molt fines que poden ser de diferents materials, com de porcellana o composite. Aquestes es col·loquen sobre la part externa de les dents per recobrir-les amb l’objectiu de canviar la seva aparença, sempre recreant un aspecte natural de les dents.

Aquestes peces es realitzen a mida per a cada pacient amb uns motlles especials que agafen la mida i forma dels dents que s’han de cobrir. Un cop es té el motlle, s’analitza i es comprova el color de les dents originals, perquè les carilles siguin el més idèntiques possible. Les carilles s’enganxen a la dent ocultant els defectes de les peces originals.

La funcionalitat de les carilles dentals és principalment estètica. D’aquesta manera s’aconsegueix modificar el color de les dents, corregir-ne la forma, eliminar els espais interdentals així com corregir imperfeccions en l’esmalt dental. Aquest tractament estètic, amb el que el pacient pot aconseguir el somriure desitjat, és segur i menys invasiu que altres tècniques estètiques com les corones o l’ortodòncia.

Qui pot beneficiar-se d’aquest tractament?

L’odontòleg és la persona encarregada de valorar quin tractament estètic és més adequat per a cada pacient. A més, al ser un tractament irreversible és important que es valori correctament.

L’ús de carilles dentals és una tècnica aconsellable per a totes aquelles persones que volen millorar el seu somriure i que compleixen algun dels següents casos:

  • Diverses peces dentals tacades, peces fracturades o mal alineades.
  • Àmplies zones a corregir.
  • Espais interdentals a omplir.

Com que la seva funcionalitat és principalment estètica, només poden posar-se en una persona que tingui un estat bucodental adequat, en el cas que hi hagi altres patologies com càries, primer s’hauran de tractar

Les carilles són per sempre?

Les carilles dentals poden tenir una vida d’entre 10 i 20 anys, i en poques ocasions necessiten ser restaurades o eliminades. Estan fetes amb un material resistent i segur i no necessiten una atenció especial, però com millor es cuidin i es garanteixi una bona higiene bucodental més temps duraran. Per això és important:

  • Raspallar-se les dents de forma regular amb una crema dental amb fluorur no abrassiu, i tenir una cura especial amb els espais interdentals, amb l’ús del fil dental.
  • Eliminar o limitar l’ingesta de cafè o altres aliments que puguin provocar taques a les dents.
  • S’ha de tenir especial atenció quan es consumeixin aliments amb closca, llavors o ossos.
  • Evitar mossegar-se les ungles o altres objectes que puguin provocar el despreniment de les carilles.
  • Fer revisions periòdiques a l’odontòleg, sobretot en el cas que la carilla s’hagi erosionat o fracturat. En aquests casos, s’haurà de retirar la peça i substituir-la per una de nova.