Després dels excessos de les festes nadalenques, els canvis d’horaris i els àpats abundants que comporten, amb l’inici del nou any i la tornada a l’escola és un bon moment per reprendre els hàbits saludables i, en aquest cas, els de la higiene bucodental, sobretot si tenim en compte que després d’aquestes festes és el quan apareixen més càries entre els pacients. Per això és un bon moment per recordar què cal fer per mantenir una bona salut bucodental.

  • Raspallar-se les dents dues vegades al dia, com a mínim, amb una crema dental amb fluor, així s’elimina la placa bacteriana, que és on trobem les bactèries responsables de les càries i malalties de les genives. És important renovar el raspall cada tres mesos, o bé quan aquest ja ha perdut la forma.
  • Utilitzar el fil dental després dels raspallats, ens ajudarà a aconseguir una millor higiene entre les dents.
  • Utilitzar col·lutoris està bé per aconseguir una higiene més completa, sempre i quan aquests siguin els adequats. És important, doncs, seguir les indicacions de l’odontòleg.
  • A la boca no només hi ha dents, i per això és molt important mantenir una correcta higiene de la llengua i el paladar, o bé mitjançant netejadors linguals o bé amb el propi raspall.
  • Recuperar la rutina dels àpats i limitar el consum de midons i sucres. Els àpats de les festes nadalenques acostumen anar acompanyats de molts sucres i llargues sobretaules. Així doncs és important recuperar una dieta equilibrada amb cinc àpats diaris i evitant menjar entre hores.
  • Limitar o eliminar el consum de tabac. Entre els propòsits del nou any, el deixar de fumar hi és molt present. Pot ser una bona excusa per fer-ho i d’aquesta manera, a més d’abandonar un hàbit completament perjudicial per la salut, millora la salut bucodental, ja que el tabac provoca la pèrdua en la permeabilitat de les mucoses, donant pas a un envelliment prematur i l’absència de salut dels teixits que envolten les dents.
  • És molt important fer visites periòdiques al dentista, sobretot després d’aquestes festes ja que el 50% de les càries apareixen en aquest període. Els exàmens rutinaris i les neteges professionals ajuden a aconseguir una millor salut bucodental.