Actualment, l’ortodòncia és una de les especialitats en tractaments estètics més populars, ja que permet corregir la posició de les dents a través d’aparells dentals millorant l’estètica i funcionalitat de la boca. En els darrers anys l’ortodòncia ha viscut un moment revolucionari amb el sistema Invisalign, uns aparells extraïbles que més de 4,5 milions de pacients arreu del món ja utilitzen. Però, què en sabem? Us ho expliquem!

Què és el sistema Invisalign?

La tècnica Invisalign és un tractament estètic d’ortodòncia, una nova forma pràcticament invisible que permet alinear les dents. Surt de l’ortodòncia tradicional i no implica bràquets, filferro ni altres peces mòbils.

Aquest sistema representa una solució estètica, ja que al ser transparent, és quasi imperceptible per a les persones de l’entorn.

Com funciona?

Després de realitzar l’estudi corresponent del pacient, es construeix una maqueta del resultat final de les dues arcades dentals mitjançant un programa informàtic en 3D on es planifica el tractament detalladament. A partir d’aquestes maquetes es fabriquen, amb materials plàstics, dues fundes –una per a cada arc dental- que s’adapten amb precisió a la dentadura. En el seu interior es col·loquen els aligners, també fets a mida, que s’encarregaran de moure les dents a partir de moviments controlats i programats, fins aconseguir la posició final desitjada.

Els aligners tenen una durada d’entre 1 a 2 setmanes abans no es canvien pels següents. D’aquesta manera les dents es van movent gradualment fins a la posició final. Tot i que permeten fer les accions diàries habituals, les fundes s’han de portar un mínim de 22 hores diàries per a garantir-ne el seu funcionament.

Quina durada té el tractament?

Com en molts casos, la durada d’aquest tipus de tractaments varia segons el pacient, ja que depèn de la seva complexitat. Tot i així, generalment té una durada similar a la de l’ortodòncia tradicional a partir de bràquets.
La visita a l’odontòleg, però, s’ha de fer en períodes d’entre 6 a 8 setmanes per a comprovar que el tractament avança segons el previst i així també rebre els següents jocs d’aligners Invisalign.

És indicat per a tots els pacients?

Tan adults com adolescents poden beneficiar-se del sistema d’Invisalign. Tot i així, està especialment recomanat per a aquelles persones que vulguin corregir problemes oclusius com dents apilades, espais interdentals massa amplis, sobremossegada, mossegada creuada o protusió (quan les dents frontals inferiors passen per davant de les superiors).

Quina és la millor manera de mantenir dels aligners?

El pacient conviu amb els aligners moltes hores al dia i per això és important garantir-ne una bona higiene. Això es pot aconseguir raspallant-los i aclarint-los en aigua tèbia així com utilitzant cristalls de neteja Invisalign o pastilles especials per a netejar-los.

També cal raspallar-se bé les dents després de cada àpat i abans de tornar a posar-se els aligners, per així mantenir una bona higiene oral.