Ja coneixem la importància de mantenir una bona higiene bucodental, especialment per aquells pacients a qui s’ha fet una intervenció quirúrgica per la col·locació d’implants dentals i així garantir-ne l’èxit.

Però seguir unes bones pautes després de la intervenció també és essencial per minimitzar el risc de fracàs de l’implant. El procés postoperatori no ha de causar complicacions sempre que el pacient segueixi les recomanacions de l’odontòleg.

La ferida tarda d’entre 7 a 10 dies a cicatritzar i que es puguin treure els punts de sutura, un període que cal tenir present. Un cop la ferida hagi cicatritzat, no serà fins passats d’entre 1 a 6 mesos quan es podran col·locar les pròtesis definitives i així recuperar completament la funcionalitat de les peces substituïdes. Però, què cal tenir en compte en tot aquest procés postoperatori?

  • Si la ferida sagna, s’ha de col·locar una gassa neta i seca sobre aquesta i pressionar-la durant uns 30 minuts. Si la pèrdua de sang continua s’haurà de repetir el procés canviant cada vegada les gasses que utilitzem per així controlar quan deixa de sagnar.
  • L’efecte de l’anestesia tarda de 4 a 6 hores a extingir-se. Fins que aquest no hagi desaparegut del tot és important no ingerir cap tipus d’aliment. Els primers dies s’haurà de seguir una dieta tova o líquida procurant que els aliments no siguin molt calents. A més, seguir una dieta equilibrada ajudarà en el procés de recuperació.
  • Un dels efectes immediats de la intervenció és la inflamació de la zona on s’ha realitzat l’implant, i no serà fins passat un o dos dies quan aquesta començarà a disminuir.
  • Per reduir el dolor es pot aplicar fred a la zona intervinguda, sempre i quan aquest s’apliqui des de l’exterior de la boca. Si el dolor és molt fort, s’haurà de consultar a l’odontòleg perquè pugui administrar antiinflamatoris o analgèsics.
  • És important que el pacient fumador eviti aquesta activitat, especialment les primeres 72 hores després de la intervenció.
  • La ingerència d’alcohol també s’ha d’evitar, sobretot les primeres 24 hores i en el cas que es prengui algun tipus de medicació.
  • S’ha d’evitar la realització d’esforços físics com aixecar pes o practicar esport durant la setmana posterior a la cirurgia.
  • La higiene bucodental és molt important i per això, un cop es retirin els punts, s’ha d’evitar tocar l’implant amb els dits o pressionar-lo amb la llengua, ja que pot afectar al procés d’osteointegració. El raspallat ha de ser especialment delicat a la zona de l’implant i els col·lutoris amb alts nivells d’alcohol s’han d’evitar.